Spring naar inhoud

De eerste van ’11

2 januari 2011

Voor iedereen: de allerbeste wensen, een gelukkig nieuw jaar in gezondheid en voorspoed.

 

Bijgekomen van de flauwe kerstfilms en de oudejaarsknallen is het heerlijk om de warme woonkamer te kunnen ruilen voor een wedstrijdje in de frisse buitenlucht.

Er zijn van die wielrenners die kiezen om niet op de baan of op de weg te rijden. In plaats daarvan gaan ze met hun fragiele fietsjes op die akelig dunne bandjes dwars door weilanden en bossen waarbij ze van top tot teen onder de modder komen te zitten en vaker wel dan niet met hun fiets op de nek een heuvel op of af klauteren. Heb ik nooit begrepen. Tot op het moment dat ik meedeed met een cross. Hardlopend welteverstaan.

Sindsdien is het de grote favoriet. Het aantrekkelijke zit ‘m vooral in de ondergrond en het parcours. Nu eens niet ‘de paden op, de lanen in’ maar juist de paden af, het bos in. Rood-witte linten geven de route aan (zodat ik niet verdwaal) en verder zoekt eenieder het maar uit. Een overzichtelijk aantal deelnemers bestaand uit atleten, recreanten in alle soorten en maten en kinderen. Verschillende afstanden, soms na elkaar startend en soms tegelijkertijd. Binnen de kortste keren loopt iedereen door elkaar en is alleen voor geoefende supporters nog te volgen wie op kop ligt. Een geregeld ongeregeld zootje. Heerlijk. Oneindig jammer dat crossen beperkt lijkt te zijn tot het winterseizoen. Waarom niet ook lente-, zomer- en herfstcross?

Vandaag de Oliebollencross in Delft georganiseerd door de Koplopers. Er is een korte en een lange variant. Ik kies voor de korte: een dikke vier kilometer. Het vertrekpunt is een grasveldje in een soort park met bos. De meeste sneeuw is verdwenen en de grond is verzadigd door smeltwater. Zodra er op gelopen wordt, verandert het in prut. Hier en daar nog een graspol die dapper stand probeert te houden tegen het geweld van honderden loopschoenen met en zonder spikes. Dit is een cross uit het boekje. Afwisseling in ondergrond: gras, bos, pad. Afwisseling in terrein: vlak, heuvel op-heuvel af, hier en daar een dikke boomstam. Afwisseling in parcours: rechte stukken (ahh, herstel), ruime en krappe bochten. Afwisseling in bodemgesteldheid: zware modder, sneeuw-ijspad, plassen met een krokant laagje ijs, droog bospad. En vooral heel veel glibberblubber.

Een aanrader voor iedereen die niet bang is (voor modder).

Plaats: 109e van 116 (incl. pupillen). Tijd: 32,14. Resultaat: dikke pret!

De voeten zijn de mijne. Alle foto’s zijn gemaakt door José Xavier .

6 reacties leave one →
 1. 5 januari 2011 17:52

  Hoi Anne en bevalt het met dieschoenen om te crossen of is dat nog even wennen.

  groet Hans

  • Annelooptlangzaamhard permalink
   5 januari 2011 18:22

   Hallo Hans, welkom. De schoenen bevallen prima, maar het was de eerste keer dat ik ze gebruikte bij een cross. Ze boden voldoende grip in ieder geval. Dat kan toeval zijn. Ze zullen zich nog wat meer moeten bewijzen voordat ik er definitief een uitspraak over kan doen.
   Gr,
   Anne

 2. 4 januari 2011 22:38

  Ha Anne! Wat leuk, je hebt je hardloop-enthousiasme ook nog eens omgezet in een blog.
  Ik ga hem in de gaten houden.. Tot bij de Puinduinrun! Enne, I love de foto van je moddervoetjes!
  Vrolijke sportgroet, Claudia

  • Annelooptlangzaamhard permalink
   5 januari 2011 18:24

   Hoihoi coach C, ik kijk er nu al naar uit. Puinduinen, here we come!
   Gr,
   ‘R’

 3. 4 januari 2011 11:27

  Tips? Jawel: ga vooral zo door!!! Mooi verslag van de cross. Je schrijft erg leuk, ik zet je bij mijn ‘hardlopende webloggers-lijstje!’
  Ik ben trouwens meer dan geïnteresseerd in die ‘Fivefingers shoes’, zeker omdat ik momenteel het boek ‘Born to Run’ aan het lezen ben. Daarin wordt het ‘natuurlijke en blessurevrije lopen’ van de Taramuhara-indianen gepropageerd. Zijn er ‘gewone’ winkels (dus niet online) waar je deze schoenen kunt kopen?

  • Annelooptlangzaamhard permalink
   4 januari 2011 11:55

   Dankjewel Fred, voor deze eerste en positieve reactie. Doet me goed.

   Over de Vibram Five Fingers: voor de juiste maat ben ik ze gaan passen bij Bever (zwerfsport winkel achter station Holland Spoor). Hun assortiment was beperkt, daarom heb ik ze vervolgens op internet gekocht in het model en de kleur van mijn persoonlijke voorkeur. Ik draag ze zonder sokken en dat bevalt uitstekend. Mét sokken scheelt het al gauw een schoenmaat. Let op: gewone sokken gaat niet, er bestaan teensokken voor.

   Iets verder weg, maar zeker de moeite waard: in Tilburg zit een heel fijne winkel met een ruim assortiment schoenen voor ‘natural running’. Daar heb ik mijn 2e paar Five Fingers gekocht (die van de modderfoto). Zie rechts bij ‘websites’ en klik op Anyones Running.

   Prachtig boek trouwens. Heb het ook met veel plezier gelezen.
   Gr,
   Anne

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: