Spring naar inhoud

Ik loop dus ben ik wat

26 mei 2012

“Waarvoor doe je het?” De steller van deze vraag informeerde niet zozeer naar het waarom van mijn hardloopinspanningen maar naar het waartoe. Wat wil je ermee bereiken, oftewel welk doel heb je voor ogen. Toen ik een antwoord niet direct paraat had, ben ik er naar op zoek gegaan en dit is wat ik vond.

De reden dat ik startte met sporten is dat ik het spuugzat was om als een dik bintje op de bank te hangen met in een hand de afstandbediening van de tv en in de andere een zak chips of reep chocola. Dankzij twee tennis-zonder-te-tennissen-ellebogen werd het sporten beperkt tot hardlopen. Dat ik ben blíjven hardlopen is omdat ik te trots ben om het op te geven. Omdat ik energie put uit competitie, omdat ik ontzaglijk geniet van het buiten-zijn en hoe mijn hoofd er leeg van wordt.

Dat is waarom ik loop, maar het is niet de hele waarheid. Er is meer. Ik wil verder lopen. Ik wil ver lopen. Ik wil ultralopen. Of nee, nee het is anders. Ik wil hardlopen. Harder lopen. Snoeisnel keihard lopen. Nee, wacht. Nou heb ik het, ik wil in het bos lopen, veldlopen, in de winter in slecht weer lopen, modderstampen, blootsvoets baggeren. Ik wil crossen! Ja, dat is het. En goed. Ik wil goed lopen. Mooi, technisch, soepel, strak en atletisch. Ik wil een ultrasnellecrossatleet zijn.

Ja, dat is wat ik wil zijn. Voor het gemak sla ik het onderdeel ‘worden‘ even over. Dat gaat heel eenvoudig. Gewoon geen aandacht aan schenken. Lekker verdringen, de jarenlange toewijding, de offers, de moeizame langdurige pijnlijke zelfdiscipline-eisende trainingsarbeid die echte atleten dagelijks verrichten. Dat geldt toch zeker niet voor mij. Je bent wat je denkt. Ultra. Snel. Cross. Atleet. Niets voor hoeven doen. Niks voor hoeven laten.

Hahaha, wishful thinking. Je bent een ultrasnellefantast. Een Barones von Münchhausen.

Nou ja, gun mij m’n dagdromen. Ik ben ook maar een mens. Een ‘vooruit laat ik ook eens aan mijn gezondheid werken’ oudere-jongere. Een hollandswelvarende vrouw van achterin de veertig. Een bijna midlifer. Een pre-pre-pre-pensionada. Over the hill and far away…

Ja, ja het is al goed. Een excuustruus en een smoesloes dat ben je. Een watje. Een roeptoeter. Een laatmaarwaaien proefballonnetje.

Okee. Okee. Vooruit dan maar. Het is niet anders. Ik kan er niet onderuit. De waarheid onder ogen zien. Erkennen wat iedereen allang weet en ziet. Ik geef het toe. Wat ik ben? Ik ben niets meer of minder dan een te laat begonnen, over-ambitieuze, talentloze, over-enthousiaste, sub-conditionele, vrolijke, af en toe of net te weinig-trainende, zelfmotiverende, kilo of wat te zware, goedbedoelende, competitieve maar toch vooral recreatieve, doodgewone jogger…

Geen ultrasnellecrossatleet dus, maar gelukkig ook géén bintje!

7 reacties leave one →
 1. 31 mei 2012 23:47

  hihi, wat was het leuk he? Ben trots op je!

 2. 29 mei 2012 20:10

  Bedankt voor jullie aardige reacties. Zeker weten dat dat me helpt. Op momenten dat ik liever op de bank blijf zitten zal ik het in gedachten houden en mezelf een schop onder m’n … geven.

 3. 29 mei 2012 13:44

  Wat je ook bent, je bent in ieder geval een begenadigd schrijfster! En ach, als je maar plezier hebt in wat je doet! Top!

 4. 28 mei 2012 10:52

  En het belangrijkste: je bent en blijft lekker jezelf. Houden zo!

 5. 27 mei 2012 08:26

  Goed bezig Anne

 6. 27 mei 2012 07:59

  Heel herkenbaar…. ik ben ook zo’n jogger 🙂

 7. 26 mei 2012 23:41

  Die laatste alinea kan menige loper – ikzelf niet uitgezonderd – naadloos copy-pasten! Maar het maakt niet uit, regelmatig hardlopen maakt een mens gedreven, het is de combinatie van buiten zijn, je fit voelen, als het nog kan je tijden verbeteren, trainen naar een doel, en zo voelen wij ons allemaal als een ras-atleet! Of, zoals die muis die tegen de olifant op het bruggetje zet: “Wat stampen wij lekker hè?”
  Kortom: gewoon doorstampen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: