Spring naar inhoud

Spagaat

9 juni 2012
tags: , ,

Op weg naar Amersfoort om vriendin te supporteren bij haar allereerste halve marathon morgen. Ze loopt in roze outfit om daarmee aandacht te vragen voor pink ribbon. Naar mijn mening de enig acceptabele reden om als volwassen vrouw roze te dragen.

Zes hele en een halve kilometer is de afstand die ik vanochtend zelf aflegde. Voor velen een kippeneindje om even warm te draaien, voor mij een fikse belasting en beginnend bewijs van herstel en voorzichtig vertrouwen in de toekomst. Dat ik deze kilometers ononderbroken kan afleggen zonder bovenmatig te hijgen, zonder er zere kuiten aan over te houden had ik vorig jaar niet gedacht.
Wat ik toen wél (stiekem) dacht is dat nu al lang en breed terug zou zijn op mijn oude niveau van vóór de kuitperikelen. Ha! Nu bevind ik me op welbekend terrein: de eeuwige spagaat.

Het ene been wil verstandig zijn en beheerst. Gedegen opbouw aan de hand van een doordacht schema met aandacht voor crosstraining en core stability, voldoende rust en gezonde voeding.

Het andere been kent maar één ding: knallen! Hoe vaker hoe beter, hoe harder hoe leuker. Altijd doorschietend in trainingsopbouw (hoezo niet meer dan 10%). Het heeft een broertje dood aan buikspieroefeningen en een zusje dood aan zwemmen. Krachttraining? Niet voor dit been.

De ene keer wint ’t ene been en dan weer wint het andere. Ertussen zit ik. Gevangen in een spagaat die – lenig als ik niet ben – behoorlijk pijn kan doen. De angst voor een onherstelbare blessure zit nog dicht aan het oppervlak en dat heeft tot gevolg dat het verstandige been de overhand heeft. Duurvermogen opbouwen, wachten met overstap naar barefoot, aan nét genoeg wedstrijdjes meedoen om doelbewust te blijven. Allemaal heel verstandig. De uitdaging zit ‘m in het mezelf overtuigen dat ‘verstandig’ niet gelijkstaat aan ‘saai’. Geen geringe krachttoer.
Als het me lukt om heelhuids de zomer door te komen trakteer ik mezelf op weer een Veluws trainingskampje met als kers op de taart deelname aan de 1e Schoorlse duinentrail op 14 oktober. De voorpret begint nu!

P.S. Verslag van KANJERsupport bij de Amersfoortse marathon volgt zsm.

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: