Spring naar inhoud

Water naar de zee

18 augustus 2012

“Water serveren we niet”, bijt de serveerster ons met het o zo kenmerkende chagrijn van de Scheveningse strandhoreca toe. Wij, flink bezweet na een kilometertje of acht over het strand, ploffen tegen negen uur neer op het terras van La Cantina met de bedoeling om een uitgebreid ontbijt te gebruiken. Maar eerst willen we water, veel water, koel water. Krijgen we het niet uit handen van de serveerster, dan helpen we onszelf aan het fonteintje bij de toiletten. Een dikke dertig(!) euro aan koffie, vettige pannenkoeken, yoghurt en jus later, maken we ontzettend graag plaats voor de zonaanbiddende medemensen die als lemmingen op de kust afstormen.

Liefst had ik om zes uur al gestart ware het niet dat het toen niet genoeg eb was. Mul zand zal voor een enkele die-hard het ultieme feestje zijn maar voor mij niet. Het is een van de zeldzame keren dat ik samen met iemand train: vriendin uit Amersfoort loopt al snel een stuk voor me uit. Langere benen, betere conditie en vijftien jaar jonger… zo kan ik het niet.

Het geeft me mooi wel gelegenheid om mijn eigen ‘ding’ te doen: een brouwseltje a la de souplesse-methode. Een minuut of tien inlopen gevolgd door drie keer steigerungen. Beetje wandelen, beetje joggen en dan een serie – het waren er vier geloof ik – op snelheid. Beetje joggen, beetje wandelen. De zon schijnt, het water schittert, overgebruinde badgasten parkeren hun overmaatste achterwerken in vergeefs protesterende ligstoelen, een bootje zeilt, honden jagen meeuwen na, een bloterik laat zich van zijn beste kant zien en veel lopers doen net als wij hun best om fitter te worden dan ze waren. Heerlijk.

Tot aan Kijkduin en terug op blote voeten. Vriendin loopt in gestaag tempo door om zo nu en dan even te stofzuigen. Dat brengt me op een idee voor nog een souplesse-stukje. Ik laat haar een flink stuk voorgaan en terwijl zij het niet kan zien ren ik snel achter haar aan en roep dan keihard “keren!”. Als ze is gekeerd sta ik enthousiast met een arm te molenwieken om duidelijk te maken dat de bedoeling is dat ze haar tempo flink opvoert. Ze reageert direct. Deze truc herhalen we vier keer, alleen de laatste keer wacht ik niet tot ze mij bereikt heeft, maar geef ik gas en blijf ik gaan. De afstand die ze moet overbruggen heb ik zo een stuk groter gemaakt. Voor mij de sport om haar zo lang mogelijk voor te blijven. (Erg lang duurt dat niet.) Met deze laatste inspanning zijn we terug waar we begonnen en lonkt het terras van de strandtent. Zo, nu eerst een… glas water.

De op zijn zachtst gezegd klantonvriendelijke ‘hospitality professional’ uit de openingszin mag de druppel zijn, de emmer werd vorige week al gevuld dankzij Jesse Klaver waarmee hij eens te meer het bewijs levert dat politici het onderdeel ‘water naar de zee dragen’ tot op Olympisch niveau beheersen. Gratuit goud dus voor Jesse, zinloos zilver voor Koninklijke Horeca en betekenisloos brons voor de serveerster van La Cantina.

GroenLinks: gratis water in horeca

10 augustus 2012. GroenLinks vindt dat restaurants en cafés gratis kraanwater moeten leveren als mensen dat willen. Volgens Kamerlid Klaver willen veel bezoekers van de horeca gewoon water en ergeren zij zich als ze alleen een duur gebotteld watertje uit het buitenland kunnen krijgen. Een restaurant of café moet verplicht worden bij een bestelling desgewenst gratis kraanwater te leveren. Dit is niet alleen goed voor de portemonnee, maar ook voor het milieu. Klaver gaat vrijdagmiddag langs de terrassen in Den Haag om handtekeningen te verzamelen.

“Flessen bronwater zijn niet alleen duur, maar ook slecht voor het milieu”, zegt GroenLinks. Volgens Klaver leiden productie, verpakking en transport van glazen en plastic flesjes tot een veel grotere CO2-uitstoot dan eenzelfde hoeveelheid kraanwater.

GroenLinks roept mensen op een petitie op internet te ondertekenen. Als 25.000 mensen dat doen, dient de partij een initiatiefwet in voor gratis water in de horeca. Koninklijke Horeca Nederland vindt het voorstel van GroenLinks belachelijk. Volgens de organisatie is het de eigen keuze van ondernemers of ze gratis water willen geven. “Er zijn er die dat nu ook al doen, bijvoorbeeld uit klantvriendelijkheid. En er zijn er die dat niet doen. Dat moeten ze zelf weten”, aldus Koninklijke Horeca.

P.S. Voor de duidelijkheid: ik ben niet voor of tegen Groen Links. Ik ben niet voor of tegen gratis water. Ik ben voor goede service en klantvriendelijkheid.

One Comment leave one →
  1. Anja permalink
    29 augustus 2012 23:44

    hihi, geweldig stuk! En echt, zo was ’t echt! fantastisch. de grootste kanjer dat ben jij 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: