Spring naar inhoud

Roze Revolutie

16 juni 2013

roze vrouw blauwe man

Mannen van Nederland verenigt u! Sta op, pik het niet langer! Ga de strijd aan en wees een kerel!

Huh? Als zichzelf respecterend manspersoon wilt u weten onder welk juk u dan wel niet gebukt gaat. Welnu, ik vertel het u. Met gevaar voor eigen leven verklap ik u door wie u wordt tegengehouden om allround man te zijn. Uw onderdrukker is, hoe kan het anders: de roze vrouw. *Hier klinkt het geluid van miljoenen mannen die van gespeelde verbazing van hun stoel vallen* ………… *gevolgd door het geluid van miljoenen vrouwen die verontwaardigd met hun ogen rollen.*

Gaat het weer een beetje?

Het moet een afschrikwekkend, krachtig instrument zijn wil het een man ervan weerhouden om zich in zijn volle glorie te presenteren en dat is het dan ook. Dit wapen is voorbehouden aan de vrouw. Verboden voor mannen! Waar de vrouw haar portemonnee niet snel genoeg kan omkeren om iets in roze aan te schaffen, heeft u zich laten aanpraten dat het u niet past.

Zelfstandige vrouwen vallen ten prooi aan de pracht en praal die zij de kleur roze toekennen, kindvrouwtjes wentelen zich er in als kleuters in een ballenbak. Zijn er geen kritische vrouwen dan? Ja er zijn vrouwen die zichzelf zo typeren maar ook zij vallen bij bosjes voor de eigenschappen die roze zou bezitten. Zacht, trots, eigenzinnig, vrouwelijk, uniek, fier, fel, zelfbewust, lief, assertief of ‘gewoon omdat ik er voor kies’ … Er bestaat geen vrouw of er is wel een etiket dat de lading dekt, desnoods bedenkt de vrouw er zelf een bij: roze staat voor creatief.
Aldus gelabeld en ‘accessorized’ heeft de vrouw het roze aangetrokken als een harnas. Ze heeft zichzelf aangepraat dat alle op haar gerichte pijlen afketsen. De vrouw die dit harnas draagt voelt zich onoverwinnelijk, onkwetsbaar. (En is niet langer voor rede vatbaar.)

Een leger redeloze vrouwen krijg je niet zomaar uit het harnas gekletst.

Dit stuk is mijn bijdrage aan uw strijd mannen. De ontmanteling van het wapen is een feit. U hoeft zich in uw man-zijn niet langer te beperken. U hoeft geen genoegen te nemen met rolbevestigend blauw of nietszeggend zwart. De weg naar de complete man ligt aan uw voeten. “Dat is niet voor mannen” laat u zich door niemand zeggen. Kom op man, de op handen zijnde uitverkoop is voor u een kawashimauitgelezen kans om als (over)winnaar aan de start te verschijnen. Draal niet langer en beken kleur. Geef de vrouw niet het alleenrecht op vijftig tinten roze. Roze past de modebewuste mannelijke types, de durfal en de bangerik, de attente vaderfiguur, de stoere bink, de motormuis en de rocker. Roze siert de patser, de goedzak, de gabber, de jongeling en de voetballer (keeper Eiji Kawashima).

Altijd al een revolutie willen ontketenen? Trek een roze shirt of short aan, draag roze compressiekousen of zet een roze pet op ten teken dat u zich niet neerlegt bij de status quo. Help mee om roze terug te brengen tot wat het is: een van de kleuren in het spectrum. Niet meer, niet minder.

Een dappere man ging u voor: dit blog door Mark is een beetje dubbel want sluikreclame voor renrokjes. Toch krijgt hij van mij het voordeel van de twijfel dankzij zijn grappige tekst en het filmpje waarin hij zelf de hoofdrol speelt.

Durft u het niet aan? Werp u dan op als redder in de nood, prins op het witte paard of voor mijn part als excorcist, maar doe wat u moet doen om de vrouw te bevrijden uit het roze waarvan ze zo bezeten is. Ik zal u er eeuwig dankbaar voor zijn.

5 reacties leave one →
 1. 17 juni 2013 14:25

  Alleen de man in het roze wordt gekust door de rondemisssen

 2. 17 juni 2013 07:56

  Mooi streven. Alleen jammer dat het vooral de bedrijven die in dit soort ‘roze-vrouwen’ ‘blauwe-mannen’ hokjes in stand houden. Zag laatst een toffe kledinglijn met knalgeel erin (passend bij het knalgeel in mijn schoenen – ja, ik ben en blijf een vrouw). Maar nee, die was niet voor mij bedoeld. Ik moest om het hoekje zijn bij de roze rekken met kleding. Dus ja, ook ik ben gezwicht en heb inderdaad een roze shirtje (hoewel, het is meer zalmroze) in mijn kast hangen. Maar mochten er mannen zijn die maat S hebben, dan mogen ze hem altijd komen lenen hoor 😉

 3. 17 juni 2013 07:28

  Hi Anne,

  Zelf baal ik ervan dat er zo weinig niet roze kleding te krijgen is voor dames. Ik draag daarom vaak herenshirts 😉

  groetjes,

  Dorothé

Trackbacks

 1. Hip hardlopen | Mijn Eerste Marathon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: