Spring naar inhoud

Bestemmingsplan voor een gelukzoeker

20 juli 2013

“Ja, vanaf m’n vierde jaar wist ik het al”, via de spiegel zie ik hoe mijn kapper haar woorden met een grote glimlach bekrachtigt. Wat zij van mijn halfgeknipte hoofd afleest is ongeloof en verbazing: “Nee, echt waar? Wist je zo jong al zo zeker dat je kapper wilde worden? En die wens is gebleven? Dan ben jij de eerste mens die ik ontmoet die van zo’n kinderdroom daadwerkelijk haar beroep heeft gemaakt. Hoe bestaat het.”

Juf. Dat is wat ik als kind bedacht dat ik wilde worden, als ik later groot ben, schooljuf. Kunstenaar, was het idee in mijn middelbare schooljaren. Maar na een zwik uitzendklussen als kamermeisje, keukenhulp, koffiejuffrouw en inwonend oppas voor een niet-onbemiddelde dementerende dame in Den Haag, prijkte de functietitel ‘Thuishulp’ bovenaan mijn eerste arbeidsovereenkomst. Bij gebrek aan een auto van de zaak trapte ik alle jaargetijden op mijn eigenste huis-tuin-en-keukenfiets van hulpbehoevende bejaarde naar hulpbehoevende bejaarde. Het begrip ‘alle voorkomende werkzaamheden’ bleek de rode draad te zijn waarlangs mijn loopbaan zich ontspon. Twaalf verhuizingen, -tig gestrande relaties, een depressie, backpackend door Australië, stapels cursussen, twaalf ambachten en weer een depressie later ben ik er eindelijk achter. Wat ik wil.

Hardlopen. Schrijven. Zwerfafval opruimen. Ze vallen in de categorie ‘activiteiten die me een goed gevoel geven’, want dat is wat ik wil: m’n hart volgen, m’n passie achterna.

HP going

“Ik sprak met een vriendin over jouw plan en weet je wat ze zei?” Weer steekt mijn hoofd als een zwevende bol boven de kappersmantel uit, mijn ogen als vraagtekens. “Wauw”, dat was haar reactie, “wauw”. Aan de toon waarop het wauw wordt uitgesproken mag ik afleiden dat het bewonderend bedoeld is. Het zijn afgeknipte haren die mijn ogen laten tranen en verhullen dat ik even niet weet waar ik kijken moet. “Ik ben nog niet weg, maar ik gá wél!” Vastberadenheid en angst wisselen elkaar af. Een plan bedenken is één, een plan uitvoeren is… kei-spannend!

Maar ik gá wél. Een jaar lang hardlopen door Nederland, onderweg zwerfafval opruimen en er over schrijven. Dat is wat ik ga doen in een notendop. Omdat ik het leuk vind. Omdat het me positieve energie geeft. Omdat ik oud en wijs genoeg ben. Omdat ik niets liever wil.

HP faith

Hoe doe je dat dan met bagage? Waar laat je het afval? Ga je op blote voeten? Vragen vragen vragen. De enkele mensen met wie ik mijn plan al gedeeld heb stellen – nadat ze van de schrik zijn bekomen – heel veel vragen. Antwoorden op sommige van die vragen vind je hieronder:

Overnachting
Hardlopers zijn geweldige mensen en dat geldt ook voor mensen die zwerfafval opruimen: overlopend van enthousiasme en boordevol verhalen. Elke ontmoeting raakt me, voedt me en onderwijst me. Voor een maaltijd en een slaapplaats klop ik daarom graag op jullie deuren en jullie gastvrijheid zal mede mijn route bepalen.

Blote voeten
Schoenen hoop ik zo min mogelijk te hoeven dragen, eigenlijk alleen als de weersomstandigheden (strenge vorst) en/of de ondergrond het niet anders toelaat. Hardlopen op blote voeten krijg ik steeds beter onder de knie, de grootste uitdaging ligt in het wandelen. De komende tijd zal ik vooral daar meer trainingsuren aan besteden.

Werk
Nee, ik geef er geen baan voor op maar wel een inkomen en daarom staat mijn huis nu te koop/te huur. Ben jij of ken jij iemand die op zoek is naar een fijne eengezinswoning mét tuin vlakbij het centrum van Den Haag? Help mij m’n huis te verkopen dan help je mee aan het grote plan.

Wanneer
Vrijdag 20 september wordt er overal in de wereld zwerfafval opgeruimd in het kader van Keep It Clean Day en op die dag zet ik de eerste stap.

HP like

Vind je dit een geweldig plan en denk je dat je me ergens mee kunt helpen? Laat het me weten! Ik kan alle hulp, tips, suggesties en contacten goed gebruiken.

 

80 reacties leave one →
 1. aleid permalink
  3 september 2013 21:51

  voor een slaapplaats in Groningen stad kun je bij ons terecht Wat een goed initiatief!

 2. Annick Robberecht permalink
  30 augustus 2013 23:22

  Hey Anne, wat een ge-wél-dig plan !! mocht je de grens over gaan … hier -in Brecht- staat ook altijd een bed voor je klaar … ik ren ook graag een eindje met je mee … al zal je hier niet heel erg veel zwerfafval mogen vinden … ik ben namelijk zelf al een tijdje bezig met zwerfafval ruimen … ‘ECO Runnen’ noem ik het … ik wil lopers overtuigen om tijdens elke run één stukje zwerfafval mee te nemen (wetende dat -zodra je je eerte stuk afval hebt opgeraapt, je er niet genoeg van kan krijgen en je uiteindelijk een hele zak verzameld, maar dat zeg ik natuurlijk niet 😉 ) …
  leuk te zien dat jij ook meewerkt aan een zwerfafvalvrije wereld en super bedankt om het idee van ECO Runnen,/ afvalrennen zo in de kijker te zetten !

  • 31 augustus 2013 23:14

   Hoi Annick, welkom collega : )
   Je bent al even enthousiast als ik over hardlopen en zwerfafval opruimen. Het zou heel goed kunnen dat ik even de grens overschiet om bij jou in Brecht te komen overnachten. Bedankt voor je hartelijke aanbod en voor het goede werk dat je doet met ECO-runnen.

 3. 18 augustus 2013 20:16

  Hallo Anne, je hebt me gevraagd om een bericht op je blog achter te laten. Ik ben benieuwd waarvoor. Opgeruimde groet Ilona de Graaff

 4. Myranya permalink
  8 augustus 2013 21:45

  Wat leuk, je bent bij deze welkom in Zeist (in ieder geval voorlopig, of ik hier over een jaar nog woon weet ik nog niet, maar dan verhuis ik het aanbod wel mee :-)) en ik loop ook graag een stuk met je mee, zowel blootsvoets hardlopen als blootsvoets zwerfvuil ruimen! Er is hier vlakbij een weg waar ik ongeveer anderhalve maand geleden geruimd heb, met een buurt-zwerfvuil aktie, had een barstensvolle vuilniszak en ik zag een paar weken later al weer een heleboel liggen op datzelfde stuk 😦 😦 Had niet de moed om er buiten georganiseerde aktie zelf nog eens langs te gaan, maar misschien naar aanleiding van jouw blog, dat ik het toch maar wel ga doen.

  • 10 augustus 2013 01:43

   Hoi Myranya, jij bent al goed bezig zeg. Heerlijk om te weten dat je me in Zeist wilt ontvangen en dat er door jou en anderen actief wordt opgeruimd. Je moed wordt zeker beloond.

 5. 27 juli 2013 16:24

  Op blote voeten nog net niet, maar hardlopen en zwerfvuil opruimen vind ik net als jij een geweldige combi! Praten erover vind ik aanstekelijk en gewenst! Je actie voorbeeldig. Een verblijfplek in Amsterdam heb ook ik te bieden. En veel natuur in de aanbieding!

  • 27 juli 2013 22:09

   Leuk dat je de moeite hebt genomen om hier een reactie achter te laten Nico. Ik ben reuze benieuwd naar de natuur van Amsterdam en verheug me op een rondleiding/opruimactie.

   • 28 juli 2013 12:41

    Dank voor je reactie! Ik hen zojuist weer verder gekeken op je website. En gezien dat je Klean ook al hebt ontdekt. Je moet weten dat ik zelf ook al lang mensen verzamel of mee netwerk die ook vinden dat Nederland een stuk schoner kan en er daadwerkelijk wat aan doen. Vandaar dat ik je ook graag attent zou willen maken op http://www.svzo.nl om je plan mee te delen. Want jouw actie kan een belangrijke bijdrage zijn aan het stimuleren van mensen om mee te gaan doen. En publiciteit daarbij is van belang.

   • 28 juli 2013 15:42

    Bedankt voor de tip naar svzo. Ik heb ze direct een berichtje gestuurd.

   • 29 juli 2013 12:15

    Inmiddels heb ik een mail erover aan svzo gestuurd met een cc naar allerlei mensen. Kreeg leuke reactie van Peter Smith. Ik zal hem ook naar jou sturen als je wilt.

   • 31 juli 2013 20:37

    Lekker pro-actief Nico. Ik mail je even zodat we ons gesprek daar kunnen voortzetten.

 6. 26 juli 2013 23:37

  Stoer mensch! Je bent welkom in Wijk bij Duurstede voor eten en logeerkamer. Als je wil, kunnen we vooraf ook bezien of er misschien een actie aan te koppelen is via mijn loopgroep.

  • 27 juli 2013 11:30

   Wijk bij Duurstede, geweldig, ik zie weer een stukje van een route ontstaan. Je idee om er een zwerfafvalopruimactie aan te koppelen met je loopgroep is een prachtig voorbeeld. Top!

 7. Henri Thunnissen permalink
  25 juli 2013 13:04

  Beste Anne, wat een idioot plan. Idioot in de positieve zin van het woord, lekker helemaal anders. Gewoon je eigen gang gaan. Mocht je in Oost-Groningen belanden dan kan je bij mij aankloppen in ’t Waar voor een bed en eten.

 8. 23 juli 2013 20:10

  Zoals ik al had gemeld, ben je meer dan welkom in Weert. Bed en bad staan voor je klaar. Eten niet!! Dat maken we lekker vers voor je.

 9. 23 juli 2013 08:38

  Hoi Anne, bedankt voor je Twitterberichtje! Wat een gaaf plan heb je 🙂 Ik hou van mensen met doldwaze plannen die ze maar gewoon gaan uitvoeren. Dat je mij in je bericht noemde, bedoelde je daarmee dat het een ‘verdubbelverzoek’ aan mij is?
  Een jaar kan ik niet met je mee rennen, maar ik ga heel graag een dagdeel met je mee om afval op te ruimen (wees wel gewaarschuwd: ik vrees dat ik amper 10 min kan hardlopen en ben een wrak op blote voeten zonder steunzolen). In Rotterdam heb ik een slaapplek en maaltijden in de aanbieding.

  • 24 juli 2013 12:39

   Een jaar met me meerennen, dat zou ik niemand willen aandoen, haha, maar ik kom je graag opzoeken in Rotterdam om samen al wandelend zwerfafval te rapen. ; )

   Gelukkig valt er wel iets te verdubbelen. Door zelf elke dag een stuk zwerfafval op te ruimen (meer mag ook) en door het stimuleren van (tenminste) 1 ander om je voorbeeld te volgen is Nederland in 1 klap van al het zwerfafval verlost.

   Hoezo?
   Reken maar mee:
   Als 1 opruimer elke maand 1 nieuwe volger heeft die ook weer elke maand 1 nieuwe volger heeft, zijn er na 6 maanden ruim 65.000 zwerfafvalopruimers actief. Als die 65.000 mensen elke dag 1 stuk zwerfafval opruimen zijn dat 1.966.080 stuks. Zo zie je: elk flesje dat je opraapt telt.

   • 24 juli 2013 12:56

    Ja leuk! De Verdubbeldame is nog t/m 31 december actief, maar mocht het later worden dan doe ik gewoon als Marije mee :). Ik ga al regelmatig zwerfvuil ruimen hier in de buurt, maar met jou erbij lijkt me extra leuk en effectief! We hebben hier een luxe logeerkamer in de woongemeenschap.

    Ik heb eerder het verdubbelverzoek gehad om zwerfafval op te ruimen en ben er dus mee doorgegaan, en een flink aantal verdubbelaars heeft dit ook een of meerdere malen gedaan (sommige hebben het nu in hun wekelijkse routine opgenomen)

 10. 22 juli 2013 21:50

  Hi Anne, wij wonen ‘leegstandsbeheer’ in IJmuiden, maar je bent er welkom, hoor! Super initiatief. Ik raap gemiddeld 2 emmertjes zwerfafval per maand id buurt, maar dan is de klus nog niet klaar, dus: er ligt helaas nog genoeg!

  • 23 juli 2013 00:01

   Zie het overblijvende zwerfafval niet als ‘helaas’ maar als ‘gelukkig’ want dat gaat er voor zorgen dat ik je kom helpen met opruimen Elma. ; ) Bedankt voor de uitnodiging.

 11. Jeroen permalink
  22 juli 2013 12:05

  Hoi Anne! Super tof dat je de stap gaat zetten! Mocht je in Adam nog een slaapplek nodig hebben, we hebben immers veel zwerfafval:-), dan ben je bij deze ook welkom! Heel veel succes en ik ga je avonturen zeker volgen via de blog.

  Met sportieve groet, Jeroen
  P.s. we hebben elkaar ontmoet tijdens de BFR workshop van Wouter Buist

  • 22 juli 2013 15:25

   Ha die Jeroen, leuk om van je te horen. Natuurlijk herinner ik me onze ontmoeting tijdens de barefoot clinic nog. Hoe gaat het nu met het lopen? Als ik Amsterdam bereik maak ik graag gebruik van je logeeraanbod. Bedankt!

 12. 21 juli 2013 23:42

  Natuurlijk! Je hart volgen is het enige zinnige plan. In Olst wachten een warm bad, bed en veel liefde. Weinig zwerfafval, maar dan kan je mooi helpen bouwen 🙂

 13. Dees Gerrits permalink
  21 juli 2013 19:41

  Je hart volgen… het is een thema waar we allemaal eens mee te maken krijgen. Ik heb alle moed verzameld en heb besloten die stap, na ruim 50 jaar, ook maar eens te gaan zetten.
  Nou hebben we pas een week contact met elkaar, via Twitter, en door gebrek aan een noemenswaardige internet verbinding lees ik je verhaal nú pas. Ik ben zwaar onder de indruk!
  Na jouw steun voor mijn blote-voeten-avontuur tijdens de Vierdaagse is dit wel het mínste dat ik terug kan doen: doe Leusden aan voor de inwendige mens, onderdak, gezelschap en support.

  • 22 juli 2013 15:20

   Jeetje Dees, en dan ben jij onder de indruk? Ik nog veel meer van jou. Ik voorspel een lange lange avond waarin we onder het genot van een goede maaltijd uitgebreid onze ervaringen uitwisselen en genieten van het (blootsvoets) leven. Leusden sla ik voor geen goud over.

 14. 21 juli 2013 10:06

  Ha Anne,
  Hierbij ook een slaapplaats in Amsterdam, maar dat wist je al. Als je een link hebt naar de verkoopadvertentie van je huis zet ik die op mijn Facebook!

 15. 21 juli 2013 00:58

  Heel leuk plan. Er zitten voor mij best wat herkenbare elementen in je zoektocht. En ook ik heb eens op 20 september (2009) een stap gezet richting het avontuur met een (achteraf nogal tijdelijk) vertrek naar Peru.

  Een praktisch antwoord op de vraag “Waar laat je het afval?” is: in de afvalcontainers van mensen die je onderweg tegenkomt en daarvoor toestemming vraagt. Dat mag geen probleem zijn.

  Mocht je tot in het uiterste noorden van het land kunnen geraken, dan ben je hier zeker welkom.

  • 22 juli 2013 15:08

   Zie, daar heb je het al… verhalen van lopers. O wat kijk ik er naar uit om ze te horen. Bedankt voor je support uit het ‘uiterste noorden’ Andries.

 16. Lucita permalink
  20 juli 2013 19:26

  Wauw Anne wat tof en gedurfd. Als je prachtige huis verkocht is, dan kan je gerust nachtje bij ons slapen. Tof!

 17. 20 juli 2013 19:16

  Je bent ook van harte welkom in het Udense.

 18. 20 juli 2013 18:27

  Echt je hart volgen is iets waarvan ik hoop dat zoveel mogelijk mensen het zouden durven. Toen we elkaar voor het eerst ontmoeten op Den Haag CS zag ik in jouw onderzoekende ogen dat jij het gewoon ging DOEN! En dat vond ik zo ontzettend knap. Het is zo veel makkelijker om te blijven dromen en te denken: ‘oh maar dat doe ik heus nog wel een keer ooit op een dag’. Jij wacht die dag niet af en pakt het leven met beide handen aan. Weet dat er aan de andere kant van de wereld twee mensen intens met jou meeleven en er altijd voor je zijn. Voor raad, om je hart even te luchten of als je een beetje bang bent. Of gewoon om te kletsen. Wij zijn super super trots op jou! ¡Sí, te puedes! Veel liefs uit Mexico.

  • 22 juli 2013 15:02

   Won-der-baar-lijk. Zó lief en zó precies wat ik nodig heb. Alles wat jullie me zo onbaatzuchtig met me willen delen grijp ik in dankbaarheid met beide handen aan!

 19. 20 juli 2013 13:18

  Geweldig plan! Je hebt een maaltijd en een bed in Enschede! Heel veel succes en geniet van de reis!

 20. 20 juli 2013 12:56

  Met een hele grote dikke vette glimlach zit ik je verhaal te lezen. Het is zover! Wat nou ‘groots en meeslepend’ bestaat niet? Het bestaat wél, maar je moet er wel zelf wat voor doen. En jij gaat het doen!
  Ik vind het superstoer dat je je besluit hebt genomen en de moed hebt om dit avontuur ten uitvoering te brengen. Ik weet zeker dat het je ontzettend veel moois en prachtigs gaat opleveren. Als ik je ergens mee kan helpen (Facebook ;-)) laat het mij weten. En verder… sla vooral Veenendaal niet over, want ik heb twee cavia’s die je heel graag willen ontmoeten 😉

  • 22 juli 2013 15:50

   Pssst…. niet doorvertellen…. dit hele plan heb ik alleen maar bedacht omdat ik niet wist hoe ik anders bij je cavia’s kon komen. Je denkt toch niet dat hardlopen leuk is, of dat zwerfafval me iets kan schelen? Welnee joh, spelen met de cavia’s dáár gaat het om!

 21. 20 juli 2013 12:39

  Wauw, ik loop graag een stukje met je mee. En bij mij kun je terecht voor een warme maaltijd en een overnachting.

  • 22 juli 2013 15:45

   Phew Hans, daar ben ik ontzaglijk blij mee. De afstand Den Haag – Delft is te overbruggen. Was even bang dat ik op de eerste dag al helemaal naar Maastricht moest rennen voor een slaapplaats. Graag maak ik gebruik van je aanbod!

 22. 20 juli 2013 12:02

  Wow, wat een mooi plan! Als je Roosendaal aandoet, ben je van harte welkom 🙂

 23. 20 juli 2013 11:34

  Mooi en dapper plan! Hoewel je in Deurne geen gebrek aan slaapplek zult hebben, ben je daar bij ons meer dan welkom. En anders, loop door naar de Vogezen… ook hier in de bossen ligt helaas zwerfvuil, achtergelaten door ‘natuurliefhebbers’. Succes en bon courage vanuit Frankrijk!

  • 22 juli 2013 15:40

   Ha ha die Elly “loop door naar de Vogezen” wat een gekte. Alhoewel. Een uitnodiging voor België ontving ik ook al en ergens is er een zaadje van een plan voor een zesweekse hardloopreis door Frankrijk. Maar die is pas in 2015. Wie weet Elly, wie weet…… ; )

 24. 20 juli 2013 11:03

  Lieve Anne, schitterend plan, volgt je hart en vervul je droom.
  Ik zie al een paar Tilburgers tussen de reacties staan, bij ons ben je natuurlijk ook van harte welkom voor slaapplaats en voeding. Tilburg is groot genoeg met veel zwerf afval voor een meerdaagse loop, kunnen we een groepje maken en een dagje met je mee lopen.

 25. 20 juli 2013 10:52

  Oooo wat geweldig! Je weet, je bent welkom bij mij!! 😀

 26. 20 juli 2013 10:30

  Wat een geweldig plan! Je bent welkom in Soest!

 27. Harriet van der Vleuten permalink
  20 juli 2013 10:16

  Hoi Anne, wat een mooi en spannend plan. Veel succes en altijd welkom in Tilburg, eten en bedden genoeg hier.

 28. DE PATATGENERATIE permalink
  20 juli 2013 09:48

  Als je huis verkocht is: ook welkom bij mij in Den Haag!

  • 22 juli 2013 14:54

   Als je m’n huis koopt…
   Geweldig bedankt Sabine, helemaal blij mee want gezien het vele zwerfafval hier kan het best even duren voordat ik Den Haag uit ben.

 29. 20 juli 2013 09:41

  Zo hee, held, wat een mooi plan! Als je vaker in Haarlem bent (veel zwerfafval hier 😉 ): ook bij mij ben je van harte welkom voor eten, drinken en een bed.

 30. 20 juli 2013 09:32

  Voelde al dat er zoiets aan zat te komen, Anne, mooi plan.
  Natúúrlijk ben je ook bij mij in Tilburg meer dan welkom!
  Succes met de voorbereidingen!

  Zal er via Frunning zeker ook aandacht aan besteden uiteraard!

 31. Anja permalink
  20 juli 2013 09:19

  Super plan, hoogste tijd. Ook in Amersfoort kun je altijd terecht 😀

 32. 20 juli 2013 09:11

  “Wauw!”
  Dat is ook míjn eerste reactie. Het is nogal wat. Maar ik vind het een prachtig plan en wil je natuurlijk helpen door je een maaltijd en een slaapplaats te bieden. Daarvoor moet je wel helemaal naar Twente lopen, maar je hebt tijd zat. Wauw…

 33. 20 juli 2013 09:05

  Wauw met bewondering inderdaad! Een plan hebben is 1 die uitvoeren is vaak moeilijker, spannender. Als je hier een de buurt een slaapplaats nodig hebt, ben je van harte welkom! Succes met de voorbereidingen.

 34. 20 juli 2013 09:04

  Geweldig plan. Als je Haarlem aandoet ben je welkom bij ons en loop ik graag een dagje mee (op blote voeten).

  • 22 juli 2013 14:38

   Om naar uit te kijken Jesse, samen met jou op blote voeten en de Kennemerduinen verlossen van zwerfafval. Feest!

   • 22 juli 2013 14:43

    🙂 Er ligt gelukkig (of helaas?) nagenoeg niets. Alleen rond de ingangen. Maar een geoefend oog ziet veel meer dan ik, weet ik uit ervaring met meelopen met een blikjesverzamelaar.

 35. 20 juli 2013 08:38

  Zoals ik al eerder tegen je zei, een briljant plan! Vooral veel ruchtbaarheid geven van je actie opdat je veel steun en support van iedereen krijgt! Bij mij vind je in ieder geval een maaltijd en een slaapplaats 🙂

Trackbacks

 1. De Twentse bergen in « Hardloopavonturen
 2. Little bits of barefoot (deel 2) | Frunning
 3. ‘Hartlopend’ naar geluk | Mijn Eerste Marathon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: