Spring naar inhoud

Ja natuurlijk maak ik een afvalheldin

17 augustus 2013

(Dit bericht werd eerder door mij gepubliceerd, maar verscheen nog niet op dit blog. Bij deze.)

Afvalhelden gezocht. Wat voor helden? Afvalhelden. Wat zijn dat voor dingen? Dat zijn talismannen gemaakt van afval zoals plastic flessen, banden, kapotte apparaten, touw en ander kleurrijke materialen. Deze Afvalhelden vormen deze zomer een drijvend kunstwerk op de vijver van het Gemeentemuseum Den Haag.

Het drijvende kunstwerk van Afvalhelden (Articles of Faith) is een idee van het Filippijnse kunstenaarsduo Alfredo en Isabel Aquilizan. Zij raakten geïnspireerd door traditionele religies die fetisjen maken om de oerwouden tegen het kappen van bomen te beschermen.

Het kunstwerk wordt op 15 maart gedoopt tijdens de feestelijke opening van de kunstmanifestatie Ja Natuurlijk die tot 19 25 augustus te zien is in en rond het GEM in Den Haag.

Hoe zien die afvalhelden er uit dan? Nou gewoon, zo:

Direct toen ik dit filmpje zag vonkte het. In mijn hoofd is het een drukte van jewelste: ideeën tuimelen over elkaar heen. Ik mag aan de slag met afval, eindelijk! Sinds ik ruim een jaar geleden door MrKlean, Peter Smith, ben aangestoken met het zwerfvuilvirus ben ik toegetreden tot het gilde der afvalopruimers. Fietsend, hardlopend of wandelend, het maakt niet uit wat ik doe of waar ik ben want zwerfvuil is werkelijk overal. Het is een simpel werkje – geen rocket science – dat me telkens weer een verbazingwekkend goed gevoel oplevert. En soms kan ik het niet laten om een afvalexemplaar mee naar huis te nemen. Zo spaarde ik tassen vol plastic flesjes als bijdrage aan de Wereld van Zwerfvuil, maar de logistiek van Den Haag naar Amsterdam bleek weerbarstig en dus bleef het hele zootje in mijn schuur logeren. Verwaaide paraplu’s, speelgoed, doppen, allerlei plastic troep en troepjes en straatvondsten vinden hun weg naar zolder in afwachting van inspiratie.  ‘Iets’ moest er toch van te knutselen zijn? Voorbeelden genoeg te vinden, google jezelf naar recyclart.org en je wordt overspoeld met prachtige creatieve vondsten. Wat blijkt: de enorme hoeveelheid aan mogelijkheden maken dat ik niet kan kiezen. En zo groeide mijn verzameling zwervertjes.

balgooidingMen neme… uit de verzameling zwerfafval van de straten van Den Haag: een deel van een speeltoestel, het deksel van een opbergton, een ikea kinderstoeltje, een reflector, verpakkingsmateriaal voor bloemen, een wasmiddelflesdop, een babydrager, een geel balweggooiding (gevonden bij het GEM nota bene), een stapel hemdtasjes, transparant golfplaat, een stuk schuimrubber van een rollator, een afgebroken tuinlampion en van de groene flesjes 1 exemplaar.
Men binde… het geheel samen met ’n bosje kabelbinders, een stuk of wat fietsbandentwee kurken en deze Afvalheldin is klaar voor de strijd.

Het is een draak van een Haagse meid, klaar om de zeven wereldzeeën te bevaren waar ze plastic vist en jaagt op vervuilers. Daar voedt ze zich met wat ze opvist. Ze is een alleseter, zelfs van micro beads smult ze alsof het hagelslag is. Groter en groter zal ze groeien tot aan angstaanjagende proporties, de schrik van iedere kapitein. Wee je gebeente als ze bemerkt dat je plastic shipshape medisch afvaldumpt. De Haagse Draak zal je verhapstukken! In elke havenkroeg doen verhalen over haar de rondte. Wie is haar kapitein? Welke onzichtbare hand hijst haar zeilen? Is het waar dat ze eens de kapitein van een containerschip van de brug heeft gehengeld toen die op het punt stond om duizenden tonnen medisch afval te lozen? Geen levende ziel die het antwoord kent.

Ze groeit tot mythische proporties. Zeelui doen het van angst in hun broek als ze menen haar plastic zeilen te zien wapperen. Toch wordt er van haar gehouden, door de zeeschildpadden, haaien, spongebob squarepants, kleinalbatrossen, orka’s, garnalen, Nemo, scholen makrelen en sardienen, pinguïns, meeuwen, door papegaaivisjes en kabeljauwen, Spongebob squarepants o nee die juist niet, zeepaardjes, anemonen, Ariel, kwallen, kril en blauwe vinvissen. Stuk voor stuk zijn ze bevriend met de Haagse Draak. Ze wijzen haar de weg, ze beschermen haar en geloven in haar.

De Haagse Draak is immers hún beschermvrouwe, hun Afvalheldin.

detail, fietsbanden detail, kurk detail, nek detail, achtersteven naam detail, voorsteven

De Haagse Draak

Haagse Draak 3 detail, reflector achterzijde
Natuurlijk hoop ik dat dit ‘Article of Faith’ vijverwaardig wordt bevonden en deel uit mag maken van het grote kunstwerk, bij de tewaterlating op 15 maart wens ik haar dan een behouden vaart.

vijver GEM 2

P.S. Door omstandigheden was ik niet bij de opening aanwezig en heeft De Haagse Draak het niet gered om in de vijver te belanden. Ben ik daar verdrietig over? Welnee, ik heb met mega-plezier gewerkt aan haar creatie en heb genoten van het werken met Isabel en Alfredo. Wat voor moois er bij Ja natuurlijk te zien en beleven valt kun je zelf ontdekken, de tentoonstelling is verlengd tot en met 25 augustus.

2 reacties leave one →
 1. 17 augustus 2013 17:04

  Hi Anne,

  Jaarlijks gaat de scoutingclub van onze jongens de Carnisse Grienden in om aangespoeld en achtergelaten afval te ruimen. Ik heb er nog nooit iets meegenomen om wat van te maken omdat alles onder de drek zit, maar wel een paar keer meegeholpen. Heel vermoeiend. De grootste vondsten waren een accu en een jerrycan vet (waarschijnlijk van boord gewaaid).

  groetjes,

  Dorothé

  • 17 augustus 2013 23:29

   Goeie actie van de scouting jongens en meiden en van jou. Voordeel van mijn strooptochten is dat het stadsafval is, dat valt zelden in de categorie ‘chemisch afval’.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: