Spring naar inhoud

Afvalren

LEAN, MEAN en superKLEAN

Sinds schrikkeldag 29 februari 2012 doe ik KLEAN. Voor diegenen die onmiddellijk de associatie hebben met naalden en hard drugs. Lees de zin nog een keer. Niet ik bén clean, maar ik dóe klean.

 

Wat doe je dan dat zo klean is en waarom moet dat met een k?

Zwerfvuil oprapen. Onbegonnen werk. Letterlijk. Dus ben ik begonnen. Ik ben daarmee niet de eerste en ook niet de enige. Wakker geschud door Peter Smith die het al fietsend doet, lukte het me niet langer om het rondzwervende plastic te negeren dus nu raap ik het op. One piece at a time (hulde aan Johnny Cash).

Een KLEANe hardloper. Hoe ziet dat eruit?

Nou gewoon, zoals het gros van de hardlopers eruit ziet: gehuld in loopschoenen, tight en sportief shirtje maar dan met twee extra ‘hulpstukken’ te weten een tas en een handschoen. Eén handschoen maar? Ja. En nee, voor wie direct weer een verbandje voelt opkomen, dat heeft niets te maken met Michael Jackson.

Zoals het een brave hardlopert betaamt begin ik elk trainingsrondje met een warming up en eindig ik met een cooling down. (Echt waar, ik zweer het.) Wat ik oversla zijn de zo geroemde dynamische oefeningen. (Heb ik een pesthekel aan, ik zweer het.) Maar, dankzij het ruime aanbod van zwerfafval heb ik de juiste motivatie gevonden om toch iets van een soort oefeningen te doen.

In plaats van zwaaien met armen en benen doe ik stap-buk-pak-stap-buk-pak. En ik kan zeggen dat het een heel doeltreffend middel is om je hart sneller te laten kloppen. Deze foto’s bewijzen het.

schonere berm, schonere beek

Lekker opgewarmd en goed gerekt ga ik aan de slag met mijn kernschema. Jammer genoeg is het juist dát onderdeel dat weinig voorstelt. Een halfuurtje in slakkentempo begrensd door de piepjes van de hartslagmeter. Het kost me potdorie meer moeite dan het grijpen van door de wind bevangen boterhamzakjes en wegrollende bierblikjes. Desondanks sluit ik deze training af met een goed gevoel: ik heb een piepklein stukje van de wereld verbeterd. Vanuit die gedachte kijk ik uit naar m’n volgende afvalren.

Waar laat je het?

De ‘opbrengst’ gaat mee naar huis en bied ik wekelijks samen met het reguliere huisvuil aan aan de heren (zijn er ook dames?) van Van Gansewinkel die ervoor zorgen dat dit ex-zwerfvuil geen onderdeel wordt van de plastic soep.

Garantie

Bij deze garandeer ik dat er op deze pagina met geen woord gerept wordt over afval(len) in de betekenis van gewichtsverlies, afslankwondermiddeltjes of ander calorisch ongemak. Mocht je juist wel op zoek zijn naar dat soort zaken: ga vooral je gang. Elders welteverstaan.

P.S. Over de eerste afvalren kun je lezen op de homepage.

2 reacties leave one →
  1. 24 augustus 2013 17:07

    WoW!
    Vroeger raapte ik ook zwerfvuil op. Dat plakte we dan in schriftjes haha. Ook toen was de oogst al enorm

    • 25 augustus 2013 01:04

      Gokje: vroeger is vroeger toen zwerfafval uit papieren snoepwikkels bestond en mensen niet het waanidee hadden dat ze van dorst omkwamen als ze niet overal een flesje spuugduur ‘bron’water met zich meesleepten. Dat schriftje van vroeger is het fietskrat van vandaag. ; )

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: